15 Aralık 2020’de gösterime giren dram ve tarih filmi Radium Girls’ün yönetmenliğini Lydia Dean Pilcher ve Ginny Mohler yapmıştır. Filmin senaryosu Brittany Shaw ve Ginny Mohler tarafından kaleme alınmıştır.
20. yüzyılın başlarında, Marie Curie göre radyum ve polonyum keşfi, insan vücudu için canlandırıcı bir fenomen olarak radyoaktiviteyle övünen ticari ürünlerde bir patlama yaratmıştı. Oje, çikolata, yüz kremi, diş macunu gibi ürünlerde bundan böyle radyum kullanılıyordu. Fakat zehirli bir özelliğinin olduğunun belirlenmesinden önce, bu eşyalar hakiki bir çılgınlığın parçasıydı ve I.Dünya Savaşı’nın yıkımından sonra iş gücüne artan bir şekilde katılan kadınlara değerli fabrika işleri sağlıyordu.
“Radium Girls” bütün da radyumun bu ürünlerde kullanıldığı dönemde geçmektedir. 1925’te Orange, New Jersey’de Josephine (Abby Quinn) ve Bessie (Joey King) kardeşler American Radium şirketi için çalışmaktadırlar. Benzer odada sıkışık düzinelerce kadının yanı sıra sert takım lideri Hanımefendi Butkiss (Carol Cadby) ve fabrika müdürü Bay Leech (Scott Shepherd) kadar yönetilen Josephine ve Bessie saat kadranlarındaki numaraları boyamaktadırlar. Onlu ve yirmili yaşlarındaki işçilere ufak bir boya fırçası ve radyumla üretilmiş karanlıkta parlayan bir boya olan bir şişe verilir ve boyamalarını daha alıngan ayla getirmek için her boyayı sürmeleri sırasında fırçayı yalamaları teşvik edilir. Fırçayı yalamak, banmak, boyamak tüm günlerini almaktadır. Tüm bu genç anneler ve kızları ve kız kardeşler, işverenlerinin istediği her şeyi yaparak işlerini gözetmek için çaresizdirler çünkü yapacak başka bir meslek bulamamaktadırlar.
Koyulan kurallara katı bir şekilde uyan Josephine, fabrikanın en iyisidir ve günde 200’den pozitif saat üretmektedir ve bu onun çok artı boyaya batırılmış fırça yalaması demektir. Kızlara radyumun tamamen tehlikesiz olduğu söylenmiştir ama kızlar gittikçe hastalanmaktadır. Şirket doktoru Josephine’e ilk olarak sadece grip olduğunu ve çok pozitif değişken tüketip dinlenmesini söyler, ancak Bessie ayrıntılı bir tetkik yapılması konusunda ısrar eder. Tanı bir sifiliz ile geri kazanç, bu Jo’nun bakire olduğu düşünüldüğünde birazcık şaşırtıcıdır. Doktorun söylediklerine asla inanmayan Bessie, benzer hastalığın belirtilerini göstermeye başlayan fabrikadaki kızlar arasında artan bir hastalığını fark eder. Haberdar olunmayan bir şart olduğunu anlar ve işçi sendikasından bir avukat tutulmasını sağlayıp şirketin onları gözlerinin önünde ölüme zorlamasını dava eder.